30 de maig del 2019

Assemblea de professorat d’FP de 30 de maig de 2019



Per l’aturada de les modificacions curriculars pel pròxim curs i el rebuig a la pèrdua de plantilla
Celebrada l’assemblea de professorat d’FP, des de  la Federació d’Educació de CCOO, fem les següents consideracions:
Manifestem el nostre rebuig a les modificacions curriculars de cicles formatius imposades pel Departament d’Educació pel curs vinent. Tal imposició s’ha de desvincular de les convocatòries d’ajut econòmic als cicles formatius en alternança simple o dual, derivades de fons europeus, així com de les partides econòmiques de formació de professorat també finançades amb aquests mateixos fons.
Considerem no justificada la vinculació que fa el Departament, lligant la fidelització de l’alumnat amb el permanèixer en l’empresa més hores o que el treball per competències requereixi retallar hores de mòduls. Més aviat la qualitat i garantia de l’aprenentage de l’alumnat, s’hauria de basar en metodologies actives, amb una formació prèvia i adequada al professorat, i en la realització de pràctiques no curriculars a l’empresa, mitjançant plans de treball adequats, tutors de centre i d’empresa ben formats i en que s’asseguri la formció prèvia en prevenció de riscos laborals, dret laboral i gestió de persones.
Valorem l’afectació de la modificació curricular als centres públics, de titularitat municipal o concertats, i en cadascun dels supòsits s’haurà de treballar en l’àmbit de la  negociació corresponent, per garantir-ne les plantilles i les condicions de treball del professorat.
Rebem el Manifest que ens fa arribar l’Associació d’ensenyants d’economia i empresa de Catalunya (eee). Tal manifest inclou el rebuig a la implantació de la modificació dels currículums amb extracció d’hores d’uns mòduls per aportar-les a uns altres i concreta en l’àrea de Formació i orientació laboral ; exactament la UF1 d’Incorporació al treball del mòdul de FOL perd el 50% de les hores, de 66 es queda en 33 hores, absolutament insuficients per garantir el coneixement de l’alumnat  en  dret laboral prèviament a l’accés al món del treball. 
Per tot plegat Educació CCOO:
       Rebutja la implantació de la modificació curricular pel curs vinent, davant la publicació de les Orientacions d’organització dels nous cicles formatius al web del Departament, sense haver iniciat els tràmits legals previs per fer-la.
i
Estima:
       Urgent la celebració d’una mesa sectorial d’FP amb la documentació corresponent.
       Cadbal el manteniment de les 33 hores del mòdul FOL a la UF1 que els correspon. Al ser el mòdul FOL un mòdul de política educativa, és l’únic garant de la inserció de l’alumnat d’FP a l’empresa, tenint la garantia de que coneix la normativa laboral, d’altrament és abocar-lo a no saber ni reconéixer quines són bones pràctiques o males pràctiques laborals.
       Prioritari assegurar-se que la modificació curricular no tindrá afectació en les plantilles de professorat d’FP.
       Indispensable el conèixer la proposta de l’administració pel que fa a les noves funcions del professorat i la correspondència amb les condicions de treball (tutoria de pràctiques a l’empresa, tutoria de projectes, etc.).
       Que s’ha de garantir l’aprenentatge de l’alumnat a l’empresa amb qualitat,  amb els seguiments adequats i amb alta a la Seguretat Social, per evitar que les pràctiques no laborals es converteixin en feines precàries, no retribuïdes.
       Que cal convocar per part de l’administració una mesa de negociació per encetar la renovació de l’Acord d’FP de 1999.