31 d’octubre del 2018

FP 18-19: Nou curs, vella realitat

Un any més al capdavant en segregació educativa i formativa i a la cua en inversió i recursos

 









Millores i canvis ínfims en la normativa de l'organització i gestió dels centres respecte el curs passat, 'copiar i enganxar'

Amb el nou Govern de Catalunya CCOO vam presentar un decàleg de les prioritats en la Formació Professional clau per impulsar el canvi social i productiu i prestigiar els ensenyaments professionals i vam demanar una mesa sectorial específica d’FPiERE.

Lamentablement la major part de les propostes i demandes de millora de l’FP pel curs 18-19 que vam presentar en la mesa sectorial de treball de les instruccions d’inici de curs no es van tenir en compte tot i l’anunci de diàleg i recursos per part del Departament, a més a més de no donar resposta a la petició de mesa sectorial  d’FPiERE.

El curs d’enguany es compliran 20 anys de l’únic acord d’FP signat per CCOO i altres sindicats per la millora de les condicions laborals dels i les treballadores de l’FP. CCOO portem anys reclamant una revisió i actualització d’aquest acord, imprescindible per dotar als centres dels recursos i millorar les condicions laborals per impulsar l’FP.

Un curs més la Formació Professional queda a la cua en recursos i inversió tot i el màrqueting del Departament, i l’espai de negociació i diàleg amb els agents socials queda rebaixat a un tràmit administratiu menystenint als i les treballadores de l’FP.

El compromís del Govern pel desplegament de la Llei d’FP, aturada des de fa 2 anys, obre una escletxa per la negociació, el diàleg i el consens social malgrat no haver comptat amb la comunitat educativa en la seva elaboració, CCOO va manifestar la seva disconformitat en el Consell Escolar de Catalunya durant la tramitació d’aquesta. 

Iniciem el curs 18-19 amb:
  • L'anunci de convocatòria d'oposicions , 1401 places d'FP gràcies a l'acord signat el 16 de juny per CCOO per reduir l'interinitat al 8%
  • Una continua mala dada sobre ràtios. Catalunya és la comunitat autònoma amb ràtios més altes d’FP, amb la mitjana de 26,6 alumnes per docent, més de 5 punts per sobre de la mitjana estatal. En els darrers 10 anys les ràtios dels cicles de Grau Mitjà i Grau Superior han experimentat un creixement de més del 50% . Cal alertar que els alumnes matriculats a segon curs amb matèries pendents a primer no comptabilitzen en la ràtio, el que de vegades fa assolir els 40 alumnes per grup en determinats mòduls. 
  • L’aplicació del programa STEAMcat per potenciar  vocacions vers la ciència, les matemàtiques, la tecnologia i l’enginyeria i alhora s’han produït tancaments de cicles formatius industrials i trasllats poc comprensibles, sense que tinguem constància de l’existència d’una planificació de l’FP  territorial i amb el territori. Aquest nou curs creix el nombre d’alumnes  matriculats en 3.067 i creix l’oferta formativa amb 53 nous cicles. Caldria examinar aquest tipus de creixement i si respon pròpiament  a les demandes de l’entorn i del teixit productiu del territori.
  • L’anunci d’un nou programa d’Orientació educativa per millorar l’orientació personal, acadèmica i professional de l’alumnat als centres educatius, mentre la normativa de l’organització i la gestió dels centres de  CF no contempla cap hora obligatòria de tutoria presencial amb els alumnes amb el que es pot donar el cas que una bona part de grups d’alumnes (de CFGM o de CFGS) no poden tenir cap hora de tutoria de grup, amb l’afegit que finalitzat el CF l’alumnat haurà d’haver elaborat un Informe d’orientació professional (IPOP) orientat per aquests tutors/es sense hores i per la resta de l’equip docent sense coordinació.
  • La manca de regulació normativa, tot i l’anunci de la seva elaboració fa mesos, per dotar a l’Institut Obert de Catalunya d’una estructura organitzativa i funcional pròpia amb la finalitat de que sigui un referent europeu d’innovació educativa de la formació a distància. Reclamem per l’IOC urgentment els recursos humans i materials que li manquen actualment.
  • Amb fets que causen  efectes devaluadors dels cicles formatius de grau superior com l’aplicació de la LOMQE que permet un curs més  l’accés directe d’un CFGM a un CFGS, sense haver adquirir les competències necessàries per accedir-hi amb garanties, o la novetat de que en determinats CFGS es puguin fer convalidacions directes amb estudis universitaris, sense estudi del contingut curricular concret per part de DGFPiERE.
  • La detecció d’un abús massa  freqüent de la figura del professorat especialista (amb la creació de moltes places d’especialista en CF que el seu RD no ho preveu) en detriment de vacants a ser ocupades per professorat interí  o substitut.  Constatem que l’aplicació del Decret 110/2013, que modifica l’article 8 del Decret 196/2008, de 7 d’octubre provocarà a no trigar molt que el professorat especialista a temps complet no pugui continuar la seva relació laboral amb el Departament atès que no té temps material per poder acreditar suficient activitat professional. 
  •  La desregulació dels Ensenyaments de Règim Especial, especialment dels estudis superiors d'Art i Disseny.
  • Precarietat del professorat, de formació permanent i plantilla estable. La mitjana d’interins d'FPiERE és del 40% en més de la meitat de famílies professionals, en espera de les properes convocatòries d’oposicions 2018 i 2020 per arribar a assolir el 8%.  
  • Continuem amb les elevades taxes que ha de pagar l'alumnat que es matricula a EOI, CFGS i ESDAP
  • El Departament continua agreujant a l’alumnat de CFGS que obtén matrícula d’honor  negant-li l’exempció de taxes a l’accedir a la universitat.
  •  Augment de l'alumnat en FPDual sense diàleg ni consens amb els agents socials ni garantir normativament les hores de tutoria i coordinació.

COORDINACIONS   A L’FP  
RESOLUCIÓ DE PLANTILLES de 16 de maig de 2018
Coordinador/a d’FP , amb una millora en els trams respecte al curs passat però encara insuficient en relació al número de grups estipulat
AMB INCONCRECIONS COM:“En aquestes hores de reducció per l'exercici de càrrecs de coordinació, la direcció del centre ha de tenir en compte, entre d'altres, el  fet que hagi cicles formatius que s'imparteixen en la modalitat d’FP dual.”

POSICIONAMENT SOBRE LES TUTORIES A L’FP
amb hora de tutoria presencial
amb el grup d’alumnes i hora per planificació

PROPOSTES DE CCOO PER UN MODEL  DE FORMACIÓ PROFESSIONAL DUAL A CATALUNYA

POSICIONAMENT SOBRE LES RÀTIOS
limitació a 30 alumnes
que es compti el nombre d’alumnat a l’aula mòdul per mòdul (tenint en compte que hi ha matrícula per mòduls solts i matrícula a mòduls/Unitats Formatives amb alumnat repetidor)
Desdoblaments Cal que es garanteixin els desdoblaments necessaris per seguretat i per la qualitat dels ensenyaments !!!


RESOLUCIÓ DE PLANTILLES de 16 de maig de 2018 
Coordinador/a d’FP , amb una millora en els trams respecte al curs passat però encara insuficient en relació al número de grups estipulat AMB INCONCRECIONS COM:“En aquestes hores de reducció per l'exercici de càrrecs de coordinació, la direcció del centre ha de tenir en compte, entre d'altres, el  fet que hagi cicles formatius que s'imparteixen en la modalitat d’FP dual.” 
  • AMB TUTORIES i COORDINACIONS DEL PRÀCTICUM DEL MÀSTER DE SECUNDÀRIA I/O FORMACIÓ PEDAGÒGICA I DIDÀCTICA DEL PROFESSORAT TÈCNIC D’FP SENSE CAP RECONEIXEMENT:Les persones que en són tutores i/o coordinadores han de desenvolupar una tasca essencial per a la formació del futur professorat, com és l’acompanyament i valoració de les pràctiques al centre educatiu, sense rebre formació, cap compensació ni reconeixement.